Bir sorunuz mu var? +90 532 286 42 99

Bizi Ziyaret Edin: 09:00 ile 18:00 ( Pazartesi - Cumartesi )

PRUVA NETA REAL ESTATE

ALARAHAN KERVANSARAY

ALARAHAN KERVANSARAY
Alarahan Kervansarayı, Anadolu'nun en ünlü ve en iyi korunmuş kervansarayıdır. Eşsiz mimari bir şaheser olan bu 13. yüzyıl Selçuklu yapı, Alara Kalesi'nin altında, serin Alara Nehri'nin karşısında yer alır ve geleneksel eğlencelere ev sahipliği yapar.

Tarih, Yapım ve Efsane

Diğer kervansaraylara kıyasla büyük olmasa da, bu Selçuklu yapısının inşası oldukça farklıdır. En karmaşık planlardan birine sahiptir ve iki halka, merkezi bir çekirdek etrafında düzenlenmiştir. Tarihçiler, iç halkanın yolcular ve mallar için ayrıldığını, dış halkanın ise hizmetler ve hayvanların barınması için kullanıldığını düşünmektedir. Kervansaray kendi mescidi ve hamamıyla da dikkat çekmektedir.

Alarahan, dönemin taş işçiliğinin güzel bir örneğidir. Titizlikle birleştirilmiş, doğru kesilmiş kireç taş bloklarından inşa edilmiştir. Duvarlar 2 metre kalınlığındadır. İnşaat sırasında, her taş ustası, şekillendirdiği taşlara kendi işaretini kazımıştır (muhtemelen ödeme amaçlı). Taş ustalarının işaretleri, Alarahan'ı bir şahesere dönüştüren detaylardan biridir; benzer yapılar bu kadar çeşitli oymaya sahip değildir.

Alarahan, yapısının, planının ve taş işçiliğinin yanı sıra, karmaşık iç dekorasyonuyla da dikkat çeker. Alarahan'ın iç mekanlarında en önemli dekoratif öğelerden biri Mukarnas'tır, üçgen şekillerin birbirine bağlı olduğu geometrik bir yapıdır ve ortasında bir aslan yüzü vardır. Üçgenler koruma ve güvenlik simgeleridir. Alarahan'ın iç mekanlarındaki Mukarnas işaretleri kötülüğe ve zarara karşı korunmayı amaçlar.

O dönemdeki çoğu kervansaray, dış duvarlarında küçük yarık pencerelerle aydınlatılırken, Alarahan, 79 aslan başı heykeliyle yağ lambaları beslemekte kullanılmıştır. Bu Anadolu Aslanları Selçuklu gücünü simgeler ve Selçuklu sanatında sıkça görülür.

Yerel efsaneye göre, Alarahan'daki Anadolu Aslanları, hepsi hüzünlü ifadeleriyle orada kalan yolcuların özlem duygusunu temsil eder. Aynı efsaneye göre, yolcular güvenli bir şekilde varış yerlerine ulaştığında aslanlar gülümserler.

Akdeniz sahilinden sadece 15 kilometre uzaklıkta, Alarahan yüzyıllardır Alanya-Antalya ve Alanya-Konya-Ankara yollarında ticaret yapan tüccarlar için hizmet vermiştir. İpek Yolu'nun önemini yitirmesiyle Alarahan, dervişler için bir yatakhane olarak kullanılmış ve 19. yüzyılda terk edilmiştir.

Ana Bilgiler

Alara vadisinden esen serin rüzgarlar, batı tarafında 38 km uzaklıkta olan Alarahan'ı sahilin serinletici bir alternatifi haline getirir. Restore edilmiş kervansaray şu anda Türk halk gösterileri için popüler bir mekan olup, nehir kenarında balık avlama, çamur banyosu, restoranlar vb. bulunmaktadır.

  1. yüzyıl Selçuklu kalesinin kalıntıları, Alarahan'da konaklayan yolcuları korumak için inşa edilmiştir ve kervansarayı tepeden izler.