Have a question? +90 532 286 42 99

Visit Us: 9am to 6pm (Monday - Saturday)

PRUVA NETA REAL ESTATE

CUMAPARE SI VINZARE

CUM SE CUMPĂRĂ O PROPRIETATE ÎN TURCIA: PROCEDURA DE CUMPĂRARE ÎN DETALII
În 2023, cetățenii țărilor CSI se gândesc din ce în ce mai mult să cumpere proprietăți în Turcia. Există o mulțime de motive pentru asta.

Mulți oameni doresc să investească în siguranță, iar noile clădiri turcești sunt cea mai bună alegere în ceea ce privește investițiile financiare, cu un profit de 30 la sută.
Oamenii bogați aleg adesea Turcia ca loc de reședință permanentă și acum caută reședința permanentă.
Este important pentru unii oameni să obțină un pașaport turc și este convenabil să faci acest lucru prin investiții imobiliare: dacă cumperi o casă în valoare de 400.000 USD sau mai mult, poți obține fără probleme cetățenia turcă în cadrul unui program simplificat.
Planul financiar dictează să ai un venit pasiv, iar una dintre opțiunile pentru astfel de venituri este să câștigi bani din închirierea propriului apartament într-o zonă de stațiune dintr-o țară de sud de la malul mării precum Turcia. Este posibil să achiziționați nu numai spațiu rezidențial, ci și imobile comerciale: în cartierele în curs de dezvoltare, aceasta va aduce o sumă substanțială ca chirie.
Cu alte cuvinte, există multe motive pentru a alege Republica Turcia pentru cumpărarea proprietății. Pentru a afla cum să faceți acest lucru, citiți materialul nostru.

PROCEDURA DE ACHIZIȚIONARE A PROPRIETĂȚII ÎN TURCIA
Din 2012 Turcia a abolit principiul reciprocității în ceea ce privește achiziționarea de imobile. Acum aproape orice străin poate deveni proprietarul unui apartament sau al unei vile turcești, și nu numai cetățenii acelor țări în care cetățenilor turci li s-au acordat drepturi similare. Astfel, un cetățean al Federației Ruse, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan și majoritatea celorlalte state poate cumpăra proprietăți.

CUM SĂ DEVENI PROPRIETAR DE PROPRIETATE TURCĂ: CERINȚE PENTRU STRĂINI
Cetăţenii Rusiei şi Ucrainei nu pot cumpăra o proprietate pe malul Mării Negre.
Terenul nu trebuie să depășească 30 de hectare.
Un apartament, o casă, spații comerciale și terenuri nu pot fi situate în zona militară și strategică a Turciei.
Pe lângă acestea, nu există restricții suplimentare pentru străini.

PREȚURILE  CRESC CONSTANT: ESTE MAI BINE SĂ  VA GRABITI.
De menționat că totul este previzibil în domeniul imobiliar turcesc de câteva decenii. Costul apartamentelor și caselor private este în creștere constantă. Acest lucru se datorează diferiților factori:

Creșterea prețurilor la materialele de construcție. În clădirile moderne, se folosește beton armat de înaltă calitate, conform standardului european, iar acest lucru este acum foarte scump.
Prețurile la benzină sunt în creștere, ceea ce înseamnă că toate lucrările de transport și construcții vor deveni mai scumpe.
Taxele și salariile minime cresc, iar costul noilor clădiri crește odată cu acestea.
În plus, în multe orașe populare pentru străini, nu mai există teren pentru noi complexe. Lipsa crește prețurile terenurilor în toate zonele prestigioase.
Deci, nu vă așteptați să scadă prețurile la un moment dat. Dimpotrivă, ele nu vor decât să se ridice. Iar regiunile în curs de dezvoltare ale Turciei (de exemplu, Altintash în Antalya sau Demirtas în Alanya) se vor dezvolta în aproximativ 3-4 ani, vor dobândi o infrastructură cochetă, inclusiv pentru locuitorii care vorbesc doar rusă. Și apoi toate aceste trimestre dezvoltate vor crește prețul de cel puțin 2 ori (și vor continua să fie cumpărate, nu vor fi probleme cu vânzarea). Între timp, există o mare oportunitate de a investi și/sau de a cumpăra un apartament cu o amenajare excelentă și zonă bună la un preț accesibil.

CUM SĂ ALEGEȚI PROPRIETATEA POTRIVITĂ PENTRU CUMPĂRARE
Desigur, acesta este un lucru individual. Cu toate acestea, există încă câțiva parametri obiectivi care trebuie ghidați. Chiar înainte de a contacta agenții imobiliari, puteți determina următoarele întrebări:

Ai de gând să cumperi o proprietate în scop de investiție sau plănuiești să locuiești în apartamentul pe care l-ai cumpărat?
Investițiile presupun mai des achiziționarea unui apartament într-o clădire nouă în faza unei gropi de fundație sau chiar a unui proiect, sau investiția în metri pătrați ai unui complex rezidențial premium într-o zonă în curs de dezvoltare care este interesantă pentru străini.

Vă gândiți la locuințe pe piața secundară?
Dacă vrei să locuiești ceva timp în Turcia în propriul apartament, este permanent sau sezonier?
Când vă mutați în reședința permanentă, în primul rând, acordați atenție „umpluturii” complexului rezidențial. Dacă vă așteptați să veniți în sezon, atunci proximitatea de mare, magazine bune, restaurante și, eventual, stații de autobuz este primordială.

Ce anume este important pentru tine în infrastructura complexului?
Centrul metropolei sau o zonă liniștită a unui oraș mic?
După ce răspunde la aceste întrebări, viitorul proprietar ar trebui să țină cont de faptul că valoarea imobiliară din Turcia depinde de următorii parametri:

Locație (oraș și district)
Apropierea de mare și infrastructura regiunii
Piața primară sau secundară
Stadiul construcției (într-o casă în construcție este mai ieftin)
Zona și aspectul
Podea
Vedere de la fereastră
Pentru a naviga prin propunerile de case, apartamente, penthouse-uri și așa mai departe, este cel mai convenabil să utilizați site-urile web ale agențiilor imobiliare de încredere.

Pe site-ul nostru, puteți compara prețurile obiectelor din diferite orașe și cartiere ale aceluiași oraș și puteți seta parametrii necesari de căutare (există un filtru după preț, locație, tip de aspect).

Vă rugăm să rețineți că zona de apartamente din Turcia este adesea considerată într-un mod neobișnuit pentru noi. Suntem obișnuiți cu faptul că conform cadastrului ei consideră „suprafață netă”, ceea ce înseamnă doar metri pătrați ai apartamentului propriu-zis până la ușa de la intrare. În Republica Turcia, „suprafața brută” este adesea indicată. Se calculează astfel: suprafața palierului, puțul liftului, grosimea pereților, uneori chiar și zonele comune din infrastructură sunt împărțite la numărul de locuitori și adăugate la „suprafața netă”. În plus, zona balconului este întotdeauna luată în considerare în „zona brută”, deoarece cu un climat subtropical, balconul este o cameră cu drepturi depline și poate cel mai bun loc din casă în serile de vară.

Apoi, după ce v-ați stabilit mai multe opțiuni, puteți deja să rezervați un tur introductiv sau o vizionare online din Project Home (sau ambele!). Și în acest proces, cu siguranță vă vom spune despre toate nuanțele procedurii de înregistrare a proprietății imobiliare în conformitate cu legea turcă.
Pe lângă opțiunile pe care le-ați analizat deja în baza noastră de date imobiliare din Turcia, personalul nostru va selecta pentru dvs. alte proprietăți care corespund cerințelor dumneavoastră. Este o bucurie pentru noi să vă ajutăm să găsiți casa perfectă în țara noastră iubită de mări calde, trandafiri înfloriți, măslini cu frunze înguste și case frumoase.

CUM SE CUMPĂRĂ PROPRIETATE ÎN TURCIA
De îndată ce decideți în sfârșit ce doriți să cumpărați, puteți trece imediat la executarea tranzacției. Nu există dificultăți speciale pentru străini.

Opțiuni de înregistrare a bunurilor imobiliare pentru străini:

Puteți veni într-un tur introductiv, puteți alege o proprietate, puteți parcurge toate etapele procedurii de cumpărare, însoțit de un angajat al unei agenții imobiliare și puteți obține un certificat de proprietate în mâinile dumneavoastră.
Și puteți întocmi o procură pentru un manager competent și de încredere al unei agenții imobiliare din Turcia și să deveniți efectiv proprietar cu toate documentele de la distanță.
Desigur, cumpărarea unui apartament în străinătate cu agenți imobiliari profesioniști este sigură sub orice formă – atât la nivel local, cât și la distanță.

ETAPELE CUMPĂRĂRII PROPRIETĂȚII ÎN TURCIA
Indiferent de proprietatea pe care o alegeți, pașii de cumpărare pentru toate sunt aproximativ la fel. Procedura constă din 5 pași, fiecare dintre acestea fiind detaliat mai jos.

PRIMA ETAPA ESTE CONTRACTUL DE VÂNZARE
Mai întâi trebuie să încheiați un acord între vânzător și cumpărător, unde sunteți cumpărător. Documentul va înregistra datele ambelor părți (a dumneavoastră și a vânzătorului), parametrii proprietății achiziționate în Turcia, drepturile și obligațiile părților, precum și procedura de plată. Tot ce ai nevoie este pașaportul și un depozit.

Semnarea contractului nu înseamnă un transfer automat al dreptului de proprietate asupra imobilului, deoarece apartamentul nu a fost încă vândut definitiv în sens legal. Transferul dreptului este cu siguranță precedat de plata integrală și acceptarea la cadastru. Dar vom discuta aceste etape în materialul nostru de mai jos.

De obicei, atunci când contractul este semnat, vânzătorul primește un depozit de la cumpărător. Cel mai adesea este egal cu 5-10 la sută din costul total. Primirea unui astfel de depozit va fi neapărat indicată în contract.

Contractul va fi întocmit într-o limbă pe care o cunoașteți. Ambele părți semnează 2 exemplare.

AL DOILEA PAS ESTE PREGĂTIREA DOCUMENTELOR NECESARE
După încheierea contractului, colectăm documentele necesare. Acest lucru nu este deloc mult.

Emiteți o procură dacă nu intenționați să fiți prezent personal la toate etapele înregistrării imobiliare în Turcia, în special la înregistrarea unei tranzacții de vânzare-cumpărare.
Obțineți un număr fiscal turc. Puteți face acest lucru online pe site-ul biroului fiscal sau la orice birou fiscal din Turcia. Pentru a obține un TIN, aveți nevoie doar de pașaportul străin. Acest lucru se poate face fără prezența dumneavoastră. Fără un TIN, este imposibil să efectuați o achiziție de bunuri imobiliare.
Efectuați o examinare independentă a proprietății pe care ați ales-o – un expert invitat o va evalua în lire turcești. Evaluatorul trebuie să fie acreditat de o organizație specială – Consiliul pentru Supravegherea Piețelor Financiare. Vi se va da un document special – o adeverință cu rezultatele expertizei, adică valoarea cadastrală a obiectului.
După examinare, primiți un document de la bancă care confirmă schimbul de valută pentru lira turcească. Aceasta este o inovație din 2023 și servește la sprijinirea valorii lirei turcești. Se referă la toate tranzacțiile de cumpărare și vânzare la care participă străini. Acest document poate fi obținut de către cumpărător, vânzător sau reprezentanții autorizați ai acestora. De obicei, toate pregătirile pentru obținerea unui certificat de schimb sunt efectuate de dezvoltator.
Pentru a obține un certificat de schimb valutar pentru lire, trebuie să deschideți un cont la o bancă turcă. În 2023, pentru aceasta aveți nevoie de o scanare a unei chitanțe plătite pentru energie electrică sau apă din țara de reședință cu adresa de înregistrare și numele și prenumele.

Apoi, trebuie să puneți bani în contul turc într-o monedă: euro, dolari, lire sterline și așa mai departe – și să schimbați moneda cu lire în suma indicată de expert în documentul său. Și apoi îți vor da un certificat de schimb.

Cu toate acestea, trebuie remarcat că dezvoltatorii, în general, nu doresc să fie plătiți în lire turcești, așa că odată ce primiți un certificat de schimb valutar, va trebui să le schimbați înapoi în moneda aleasă. De obicei prețurile sunt fixe în euro.

Toate costurile pentru cumpărarea și vânzarea de lire turcești sunt suportate de cumpărător.

A TREIA ETAPA – PLATA TOTALĂ SAU PARȚIALĂ
Dacă un client cumpără un apartament într-o clădire nouă, atunci de obicei transferă bani dezvoltatorului folosind detaliile. Când cumpărați pe piața secundară, banii pot fi transferați din contul dvs. prin transfer SWIFT în contul proprietarului.

În plus, există și alte metode de plată:

Ne puteți transfera numerar personal sau către reprezentantul nostru din țara dumneavoastră.
Este acceptabil să plătiți cu criptomonede – vă vom arăta cum să o faceți.

A PATRA ETAPA ESTE PRIMIREA UNUI CERTIFICAT DE PROPRIETATE (TAPU)
Un certificat de proprietate imobiliară în Turcia (în turcă se numește TAPU) îl obțineți într-un departament special al orașului TAPU și cadastru. Mai întâi trebuie să aplicați pe site-ul acestui departament, așa că se va stabili data admiterii. În această zi, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul ar trebui să vină la birou.

În 2023, se vorbește că în curând toate astfel de tranzacții vor fi executate de notarii din birourile notariale. Guvernul discută acest proiect de lege, dar până acum nu a ajuns la practică.

Dacă cumpărătorul este străin, atunci la biroul cadastral trebuie să fie prezent un traducător autorizat.

După înregistrarea tranzacției de vânzare cumpărare, noul proprietar primește un certificat de proprietate.

Dacă este necesar, în locul cumpărătorului, la tranzacție poate veni reprezentantul acestuia prin împuternicire. După cum sa menționat deja, o împuternicire poate fi eliberată unui agent imobiliar competent care vă ajută cu achiziția.

După achiziționarea de bunuri imobiliare și primirea documentelor, un cetățean străin își asumă anumite obligații:

Respectați legile turcești
Plătiți anual impozite pe proprietate
Plătiți facturile la utilități
A cincea etapă este AFACERI POST-VÂNZARE
Au mai rămas 2 lucruri importante:

Obținerea unui certificat de înregistrare
Intocmirea contractelor de servicii de utilitati
După primirea unui certificat de proprietate asupra bunurilor imobiliare achiziționate pe piața primară, proprietarul trebuie să obțină un pașaport tehnic (ISKAN). Dacă apartamentul sau vila a fost cumpărat de pe piața secundară, atunci proprietarul anterior îți dă iskanul.

Și pentru a reînregistra contoarele de energie electrică și apă, trebuie să colectați documente suplimentare, pe lângă un certificat de proprietate, un pașaport tehnic pentru spațiul de locuit și pașaportul internațional. De asemenea, trebuie să plătiți pentru asigurarea specială pentru cutremur DASK și să aflați numerele contoarelor – managerii de la serviciul post-vânzare vă vor ajuta în toate acestea.

COSTURI SUPLIMENTARE LA ACHIZIȚIONAREA PROPRIETĂȚII ÎN TURCIA
Adesea, cumpărătorii sunt surprinși în mod neplăcut să afle că, pe lângă costul unui apartament în Turcia, vor trebui să facă față unor costuri suplimentare, deși mici. Suntem întotdeauna sinceri cu clienții noștri și le spunem imediat ce cheltuieli vor avea:

Asigurare obligatorie pentru cutremur (DASK)
4 la sută din valoarea cadastrală a proprietății ca impozit (diferența dintre valoarea de piață și valoarea cadastrală a unui apartament este adesea enormă). Această rată este aceeași pentru cetățenii turci, precum și pentru străini.
Plata unui evaluator independent de locuinte
Taxa de timbru la capitalul de rulment
Mentinerea unui dosar in camera cadastrala
Taxa de timbru a Primăriei înainte de tranzacție
Plată pentru serviciile unui traducător autorizat acreditat de Camera Cadastrală și înscris în registrul Ministerului Justiției din Turcia
Costuri pentru obținerea ISKAN – pașaport tehnic
Costuri pentru înregistrarea contoarelor de utilități
Costuri suplimentare opționale pentru eliberarea unei împuterniciri
La agentia noastra imobiliara Pruva Neta Real Estate, suntem pe deplin implicati in intocmirea tuturor documentelor, veti avea nevoie doar de resurse financiare pentru a plati toate taxele si alte lucruri.

ESTE IMPORTANT SĂ ALEGEȚI O AGENȚIE Imobiliară de încredere
Un agent imobiliar bun vă va însoți în toate etapele cumpărării unei proprietăți în Turcia și nu vă va părăsi după tranzacție. Cu unii dintre clienții noștri, suntem în legătură de un deceniu după vânzare!
Într-o agenție imobiliară de încredere, precum Pruva Neta Real Estate, managerii nu numai că vor verifica toate documentele pentru curățenie, ci vor sugera și care opțiune este cea mai bună. Am salvat mai mult de o sută de clienți de la greșeli. Și acum dețin în totalitate imobiliare în Turcia, am selectat apartamente minunate pentru toți cei care au satisfăcut pe deplin toate cerințele înalte ale cumpărătorilor!

Cu noi, nu aveți de ce să vă faceți griji – cu siguranță vom găsi casa perfectă la malul mării pentru dvs. Cel la care visezi.