Have a question? +90 532 286 42 99

Visit Us: 9am to 6pm (Monday - Saturday)

PRUVA NETA REAL ESTATE

HANUL LUI ALARAHAN

ALARAHAN CARAVANSERAI
Caravanseraiul Alarahan este cel mai faimos și cel mai bine conservat caravanserai din Anatolia. Este o capodopera arhitecturala unica si exceptionala. Se află sub Castelul Alara, vizavi de râul răcoros Alara, și găzduiește divertisment tradițional.

Istorie, Construcție și Legendă

Deși nu este mare în comparație cu alte caravanserais, construcția acestei clădiri selgiucide din secolul al XIII-lea este foarte distinctă. Posedă unul dintre cele mai complexe planuri ale oricărui caravanserai construit vreodată. Este planificat concentric, constând din două inele care înconjoară un miez central. Istoricii presupun că inelul interior era rezervat călătorilor și mărfurilor, în timp ce inelul exterior era pentru servicii și grajduri de animale. Avea propriile sale moschei și băi.

Alarahan este un bun exemplu de zidărie din piatră a vremii. A fost construit din blocuri de calcar imbinate cu grijă, tăiate cu precizie. Pereții sunt groși de 2 metri. În timpul construcției sale, fiecare carier și-a sculptat amprenta pe pietrele pe care le modelase (probabil în scopuri de plată). Semnele carierelor au contribuit la transformarea lui Alarahan în capodopera care este: nicio structură similară nu posedă o asemenea varietate de sculptură.

Alarahan se remarcă nu numai prin construcția, planul și zidăria, ci și prin decorarea interioară complexă. Unul dintre cele mai semnificative elemente decorative din interiorul Alarahan este Mukarnas, o formă geometrică triunghiulară interconectată, care are o față de leu în mijloc. Triunghiurile simbolizează protecție și securitate. Semnele Mukarnas din interioarele lui Alarahan căutau protecție împotriva celor răi și dăunători.

Cele mai multe caravanserase ale vremii erau iluminate de mici ferestre cu fante în pereții lor exteriori, în timp ce Alarahan folosea 79 de sculpturi cu cap de leu pentru a alimenta lămpile cu ulei. Acești lei anatolieni simbolizează puterea selgiucilor și se găsesc frecvent în arta selgiucică.

Legenda locală spune că leii anatolieni din Alarahan, care au toți expresii triste, au reprezentat dorul de casă resimțit de călătorii care au stat acolo. Aceeași legendă spune că leii au zâmbit când călătorii au ajuns în siguranță la destinație.

La doar 15 kilometri de coasta Mediteranei, timp de secole Alarahan a servit comercianților și comercianților care își transportau mărfurile pe drumurile Alanya-Antalya și Alanya-Konya-Ankara. Când Drumul Mătăsii și-a pierdut importanța,  Alarahan a fost transformat într-un cămin pentru derviși și a fost abandonat până în secolul al XIX-lea.



Fapte cheie

Vânturile răcoritoare care bat prin valea Alara fac din Alarahan, la 38 km de Alanya, pe partea de vest, o alternativă tentantă mai răcoroasă la plajă.
Caravanseraiul restaurat este acum un loc popular pentru spectacole populare turcești, în timp ce pescuitul, băile de nămol, restaurantele etc. se găsesc pe malul râului.
Ruinele de pe deal ale unui castel selgiucizi din secolul al XIII-lea, care a fost construit pentru a-i proteja pe călătorii care stau la Alarahan, au vedere spre caravanserai.